Hemsidan

På Yourdog kan du läsa om hur man lär in olika hundtrick:

ENKLA TRICK - bra trick att börja med att lära sin hund

AVANCERADE TRICK - kan ta längre tid och bygger ofta på andra trick.

KREATIVA TRICK - trick som man utför med ett föremål.

TÄNK PÅ - tips m.m. som kan göra att din trickträning går lättare

Viktigt under all trickträning:

- Bestraffa inte hunden.
- Träningen ska endast vara positiv och rolig.
- Ha tålamod!

Trampa på föremål

Du vill att hunden ska trampa på ett föremål med tassen. Beroende på i vilket syfte du vill lära in tricket, väljer du vilken tass (fram eller bak framförallt) hunden ska använda. Det hunden ska sätta ner tassen på kan t.ex. vara en musmatta, glasunderlägg, eller post it lapp. Sistnämnda är mest lämpligt ifall du senare ska träna hunden att ska sätta tassen mot något lodrät.
Det är utan tvekan lättast att lära tricket med hjälp av en klicker. Då kan du belöna precis när hunden sätter tassen på föremålet. Jag tror det tar längre tid på vanligt vis eftersom din belöning blir otydligare. Eventuellt kan du ha hjälp av tricket ”tass” när du träna in detta. Du håller föremålet i handen och på så vis får du hunden att börja trampa på det. Jobba sedan med att du håller mindre och mindre i det och lägg till ett annat kommando än ”tass”.
Tänk på att inte belöna när hunden biter i föremålet eller gräver på det (även om det är samtidigt som den trampar på det), så länge det inte är det du vill uppnå.
Du kan träna på att låta hunden trampa på föremålet i olika miljöer, när du håller det högt, lågt, det ligger på marken, på ett annat föremål, när du kastar iväg det och den får springa efter och trampa på det osv. Detta är självklart inget tvunget om du t.ex. endast vill lära hunden tricket för att använda det i inlärningen av ett annat trick.