Stäng skåpslucka

Hunden trycker med tassen för att stänga en låda eller en skåpsdörr. Eventuellt ställer den sig på bakbenen och trycker med båda tassarna.

Såhär lär du in det:
Börja med att lära hunden att trampa på ett visst föremål. Hur man gör det kan du läsa om här. Sätt fast föremålet på lådan eller skåpet. Belöna när hunden trampar på det även om luckan inte stängs. Målet är självklart att hunden ska försöka stänga luckan utan att föremålet sitter där. Du ska alltså försöka få bort det.

Ett sätt är att göra ”trampföremålet” mindre och mindre, genom att t.ex. klippa bort bit för bit av det. Ett annat sätt kan vara att du lägger till ett kommando som t.ex. att du pekar där hunden ska trampa. Träna länge så att hunden känner igen tricket, försök sedan ta bort trampföremålet men fortsätt att peka på skåpet på samma sätt. Problemet med denna metod är att du sedan måste lära hunden att utföra tricket utan att du pekar på skåpsluckan, vilket gör att inlärningen kan ta lite längre tid.

Senare under träningen, när hunden förstått kommandot (jag säger ”stäng”) och är säker på tricket, kan du börja att främst belönar när den lyckts stänga luckan. Träna inte på för tunga lådor eller svårstängda luckor. Lycka till!