Ligg

Hunden ligger ner med alla fyra tassarna på underlaget.

Du lär in tricket genom att locka hunden med en bit godis som du drar sakta längs marken ifrån hunden. När hunden följer godiset håller du handen stilla, förhoppningsvis lägger sig hunden ner, ge hunden godiset direkt när den gjort det.

Snart kommer hunden att börja lägga sig ner snabbare. När hunden lägger sig ner, säger du ”ligg” och belönar. Tänk på att du vara noga med att hunden ligger ner med hela kroppen (t.ex. inte har rumpan i vädret, det är ett annat trick, se ”buga”) eller att den ligger snett (t.ex. med bakdelen vriden åt det ena hållet).

Hunden kommer att bättre och bättre känna igen tricket, den vet vad den ska göra. I takt med att detta sker kan du börja försöka få bort att du drar handen längs marken. Till en början kanske det räcker att du endast håller din hand vid marken, senare att du endast för den neråt. Arbeta tills du helt och håller får bort handrörelsen och att kommandot ”ligg” är tillräckligt som instruktion för att hunden ska förstå vad den ska göra.

Tänk på att det blir motsatt effekt om du säger ”ligg” medan du trycker på hudens rygg. Då kommer hunden associera ordet med att kämpa emot ett tryck. Hunden måste på egen maskin inta positionen.