Vinka

Det finns olika sätt att lära in tricket på:ter i ett tre

Metod 1 (hunden behöver kunna ”tass” sedan tidigare)
Håll din hand så högt att hunden inte kan nå att lägga upp sin tass i din hand. Beröm den när den försöker. Lägg in kommandot ”vinka”. Du kan vrida  på din hand så att du till sist har handflatan nedåt. Jobba sedan med att kunna ha den längre och längre ifrån hundens tass. Du kan också börja att själv vinka med handen. Om du vill, kan du under detta stadiet börja få hunden att bli oberoende av det muntliga kommandot och att du istället endast behöver vinka med din hand för att hunden ska vinka tillbaka. Det gör du såhär:

1 Säg ”vinka”. Hunden utför tricket. Belöna.
2 Vänta ut hunden (eventuellt peppa den) till att utföra tricket igen utan att du säger ”vinka”. Vinka samtidigt själv med handen. Belöna hunden om den utför det.
3 När hunden lyckades få sin belöning under steg 2, kommer den mer och mer utföra tricket utan att du säger ”vinka” och den kommer snabbt koppla det till din handrörelse.

Metod 2
kanske passar denna metoden dig bättre? (troligtvis främst för lugna och försiktiga hundar)
Ha hunden sittandes framför dig. Håll en hand med godis i framför hundens nos och för handen uppåt och till höger. Målet med det är att få hundens högra tass att lyftas då den sträcker på sig. Belöna då. Fortsätt. Upprepa tills hunden förstår att det är just att lyfta tassen som den ska.

Tänk på:
– Håll godiset nära hunden
– du måste föra handen mycket långsamt för annars kommer hunden att ställa sig på bakbenen eller på alla fyra eller hoppa för att försöka nå godiset. Sker det säg till hunden att åter sätta sig ner.
– Säg inte ”nej” eller ”fy” när hunden gör fel som att resa sig upp.

Sedan lägger du såklart in kommandot. Du säger ordet medan du får hunden att utföra tricket.
Du vill du ju också få bort handrörelsen. det gör du genom att hunden samtidigt, mer och mer, börjar förstå kommandot och att du dessutom gör handrörelsen längre och längre bort från hunden. Till sist kan du ta bort den helt.