Hemsidan

På Yourdog kan du läsa om hur man lär in olika hundtrick:

ENKLA TRICK - bra trick att börja med att lära sin hund

AVANCERADE TRICK - kan ta längre tid och bygger ofta på andra trick.

KREATIVA TRICK - trick som man utför med ett föremål.

TÄNK PÅ - tips m.m. som kan göra att din trickträning går lättare

Viktigt under all trickträning:

- Bestraffa inte hunden.
- Träningen ska endast vara positiv och rolig.
- Ha tålamod!

Dansa

Vovven dansar på bakbenen. Kan varieras mellan att den gör det framåt, bakåt eller snurra runt. Det är väldigt enkelt för vissa hundar medan det är jobbigt för andra. Trixie har alltid haft lätt för det tack vare hennes fysik. Hon var bara valp när hon stod på bakbenen utan stöd för första gången.
Tänk på att detta trick innebär en stor belastning på hundens kropp (värre för tyngre hundar). Låt den därför inte dansa för mycket eller för länge. Om detta inte är ett lämpligt trick för din hund, kan du lika väl låta den lära sig ett annat trick istället, anser jag. Det är viktigt att tänka på vad som passar just varje individ och utnyttja dess förmåga.
Du lär hunden tricket genom att hålla en godisbit över huvudet på hunden. Håll handen i den höjd att hunden når det när den ställer sig på bakbenen. Säg ”dansa”, beröm och ge godiset. Med mer träning kommer hunden jobba upp sin balans så att den klarar av att stå en längre stund. När hunden blivit säker på att dansa, kan du utveckla tricket till att hunden hoppar på bakbenen (vilket du eventuellt vill ha ett speciellt kommando för), eller till ”tryck”, (läs om det här) eller så kan du utveckla det till att hunden går bakom dig med tassarna på din rumpa/rygg m.m. Det finns många möjligheter!
Det kan vara vettigt att träna på att du inte ska behöva hålla handen precis ovanför hunden hela tiden, utan att du kan göra en annan rörelse som är mer diskret eller att hunden till och med dansar utan något tecken alls (endast kommando i form av ord). Du kan träna det genom att använda kommandot ”dansa” och när hunden håller på dansa ta ner handen något, eller bort från den. Samtidigt upprepar du ”dansa” och om den fortsätter snabbt ge den godis/klicka.
Tänk på:
– Ge godiset när hunden dansar och inte när den gått ner på alla fyra igen. Då kommer hunden vilja sluta dansa så fort som möjligt.
– Det är ansträngande för hunden att stå på två ben.