Step

Nu kan Trixie tricket då hunden sätter sina tassar på förarens fötter, vilket jag valt att döpa till ”Step”. När hunden utför tricket står den mellan förarens ben. Ett tag kändes det som att hon aldrig skulle förstå vad jag ville att hon skulle göra. Under en period satte hon enbart ena tassen på min fot.

För att skynda på inlärningen lyfte jag upp henne så att hon hamnade med tassarna på mina fötter och belönade sedan henne ett flertal gånger medan hon stod där.

Upptill detta arbetade jag med klickern då jag först belönade när hon råkade sätta ena tassen på min fot. Du får hunden att göra det genom att ställen den mellan dina ben och sedan vrida dina fötter så att dem blir tätt ihop. Om du håller en godisbit ovanför huvudet på hunden så att den ”stegrar sig” för att nå det, kan du flytta dina fötter så att hunden hamnar på dem när den landar igen.

När Trixie endast satte ena tassen på min fot (en bit in i inlärningen när hon nästan förstått konceptet), gjorde jag på samma sätt. Jag fick henne att sträcka sig efter en godisbit (hon lyfter upp tassen från golvet och lägger all tyng på tassen som befinner sig på min fot). När detta sker flyttar jag min andra fot så att den befinner sig under hennes tass. Jag ger henne godiset/klickar när hon till sist sätter ner sin andra tass (på min fot).