Tass

Hunden räcker fram sin tass och låter dig ta i den.

Vissa hundar är väldigt rädda om sina tassar. Det kan därför vara bra med att börja träna på att hunden ska låta dig ta tag i den. Belöna med rösten och godis undertiden.DSC_5951redbesk

Lära in:
Håll något hunden vill ha inne i din hand. Hundar slår ofta till med sin hand när de vill ha något från dig. Vänta ut att hunden gör det, fånga dess tass under den rörelsen och belöna. När hunden har lärt sig att denna rörelse lönar sig då den får det den ville ha, kommer den att upprepa det. Börja då att säga kommandot samtidigt som hunden sträcker upp sin tass och medan du håller den. Yttra sedan tricket tidigare och tidigare tills det blir ett fungerande kommando.

Utvecklad version (tillhör egentligen avancerade trick):
Det blir plötsligt ett nytt trick om hunden först skakar tass och sedan pussar dig på handen som en artig man. Lär först in det sista för sig själv.

Metod 1:
Lär in tricket genom att smörja in din ”baksidan” av din hand (handryggen) med något gott. Låt hunden slicka där och belöna. Träna mycket och till sist kommer hunden att förstå att du vill att den även ska slicka där då det inte är insmörjt. Du kan även trappa ner behovet av det genom att se om hunden kan tänka sig att slicka där ytterligare en gång (utan att du tagit på godis). Då hunden fortsätter att få belöning kommer den troligtvis att se poängen med att fortsätta ge dig en puss.

Metod 2: Om du inte vill att hunden ska slicka utan endast dutta med nosen är det denna metod du ska använda dig av. Bäst är om du tränar med klicker. Håll handryggen fram mot hunden. Klicka då den tittar, sedan närmar sig och till sist nuddar med nosen, mot handen. Lägg till ett kommando.

Sätt sedan ihop ”tass” och ”handslickningen” och kräv att hunden utför både och innan den får belöning. Jag tycker att man bör ha ett separat kommando för detta.