Surikat

Är det bara jag som tycker att detta tricket får hunden att se ut som en surikat? Det är i alla fall det bästa tricket att charma någon med 😉

DSC_3865_red_600

Olika svårt
För vissa hundar är detta trick svårt att lära sig eftersom dem aldrig naturligt skulle sätta sig i denna ställningen. För andra hundar är bland det enklast.
För den sistnämnda gruppen, är det säkert möjligt att lära in tricket på liknande sätt som sitt, eller dansa. Du håller handen med godis ovanför hunden – i den höjd som den skulle komma upp med nosen ifall den satte sig i den önskade ställningen.

Min erfarenhet
Min hund Trixie hade aldrig någonsin suttit så innan vi började träna på ”surikat”. Därför vet jag hur det är att lära in det den svåra vägen. Metoden ovan fungerade inte alls för oss. Jag fick helt och hållet hjälpa henne till rätt ställning genom att stötta och hålla i henne. I början var det svårt för henne och hon vinglade fram och tillbaka. Efter ett tag lärde hon sig att hålla balansen själv och behövde inte längre det fysiska stödet. Nu kan hon sitta avslappnat och rätt länge.

Tillvägagångssätt och tips
Träning 1: Hunden får inte tycka det är obehagligt att du håller i den. Håll inte hunden sittandes i ställningen för länge, vill den inte länge – sluta. Det viktigt är att berömma hela tiden och ge godis. Utveckla sedan till att få hunden att försöka klara av att sitta själv (utan stöd). Hjälp hunden till att komma i ställningen först. Släpp den och var beredd med godis. Ge hunden det när den klarat att sitta själv en liten stund. Försök sedan få hunden att klara lite längre och längre stunder. Ha inte för höga krav. Ge belöningen när hunden fortfarande sitter i ställningen.

När hunden sitter i ställningen, upprepa kommandot.

Träning 2: Sedan måste du även träna på att få hunden att inta ställningen (kopplat till kommandot). I början får du locka och/eller hjälpa den fysiskt att sätta sig i ställningen. Belöna direkt.

När hunden väl förstått vad kommandot innebär och snabbt utför ”surikat” kan du kombinera träning 1 och träning 2.

Tänk på:
Det är ansträngande för hunden. Om den slutar utföra tricket, låt den ta en paus eller sluta träna.
Träna vid många tillfällen.