Hemsidan

På Yourdog kan du läsa om hur man lär in olika hundtrick:

ENKLA TRICK - bra trick att börja med att lära sin hund

AVANCERADE TRICK - kan ta längre tid och bygger ofta på andra trick.

KREATIVA TRICK - trick som man utför med ett föremål.

TÄNK PÅ - tips m.m. som kan göra att din trickträning går lättare

Viktigt under all trickträning:

- Bestraffa inte hunden.
- Träningen ska endast vara positiv och rolig.
- Ha tålamod!

Bakåtsicksack

Jag kallar ofta detta trick för ”curve”. Hunden går backande sicksack mellan ens ben samtidigt som man också går baklänges. Detta trick kräver att hunden sedan tidigare kan ”backa”, läs om det här.

Detta tycker jag definitivt är ett avancerat trick!

Börja lära in tricket: genom att ha hunden precis snett framför dig, säga till den att backa, och placera dig själv så att hunden backar mellan dina ben. Träna på detta ett tag.

Andra steget: Genom att hålla en hand framför hunden så kan du styra i vilken riktning den ska backa (såklart inte säkert att det funkar med alla hundar). Hunden måste svänga ordentligt för att klara av att komma in mellan dina ben under andra steget. I början kommer det helt vara du som får styra den genom att visa med handen.

Vidare träning: Träna stegvis, ta ett steg i taget, sedan två, tre osv. (Jag brukar alltid variera och belöna efter endast ett steg/två emellanåt. Det ökar hundens motivation. Det viktiga är att det sista steget lyckas så att hunden vet vad som är rätt).

Med tiden: kommer hunden lära sig hur den ska backa, hur mycket den ska svänga m.m. Det är viktigt att du tar stora steg så att det blir lätt för hunden att komma rätt. Självklart kommer hunden misslyckas flera gånger. Ibland kan du behöva belöna den för att dess goda försök, men öka kraven sakta men säkert. Det är en balans mellan att hålla upp hundens motivation, få den att försöka utföra tricket bättre och att få den att förstå vad som är målet.

Kom ihåg:
– Ha tålamod, detta är inget lätt trick. Det är ovana rörelser för hunden och det gör att inlärningsprocessen även består av få den att bemästra dessa.
– Det är inte endast hunden som ska jobba under detta trick. Du måste anpassa längden, tidpunkten och placeringen av ditt steg. Precis som hunden måste räkna ut var du kommer sätta ditt ben, måste du räkna ut var hunden kommer hamna.