Hemsidan

På Yourdog kan du läsa om hur man lär in olika hundtrick:

ENKLA TRICK - bra trick att börja med att lära sin hund

AVANCERADE TRICK - kan ta längre tid och bygger ofta på andra trick.

KREATIVA TRICK - trick som man utför med ett föremål.

TÄNK PÅ - tips m.m. som kan göra att din trickträning går lättare

Viktigt under all trickträning:

- Bestraffa inte hunden.
- Träningen ska endast vara positiv och rolig.
- Ha tålamod!

Inte röra

Detta är inte mycket till trick egentligen, men det är ändå väldigt svårt för många hundar! Varför då lära sin hund det? Jo det finns ett flertal fördelar:
1 Hunden lär sig att vänta på något.
2 Den lär sig att det är du som bestämmer ifall den ska få godis eller ej.
3 När jag tränar in trick har jag ofta godis liggandes i tex en skål som står på golvet.
Ibland är Trixie närmare godiset än jag och det hade varit omöjligt för mig att stoppa henne. Om Trixie blivit intresserad av det och om hon inte hade kunnat detta kommando, hade jag behövt stoppa henne från att äta det genom att fysiskt ta tag i henne. Ifall man gör det blir man ”den elaka” och irritation/aggression kan väckas mot den som stoppar hunden. Tänk själv hur du hade upplevt det ifall någon hindrade dig från att äta ditt lördagsgodis precis när du satt dig med påsen framför TV:n och verkligen ser fram mot att njuta av det hela kvällen. Besvikelsen blir enorm. När jag säger kommandot till Trixie, precis när hennes intresse väckts, ger jag henne ett val: ta godiset och jag skäller på dig, eller fortsätt träna med mig så ska du få en annan godisbit och en massa beröm!

Såhär gör du för att lära in det:
Ha hunden i ett stilla trick (tex. sitt, ligg). Den ska vara intresserad av godiset, men endast måttligt, den ska inte vara exalterad eller fixerad av det. Då är den inte tillräckligt medveten om dig. Lägg en godisbit så att den inte kan nå det. Säg kommandot (jag använder ”inte”) när hunden inte försöker ta det (även om den inte alls gjort det). Flytta godiset närmare så att hunden kan nå det, men du måste hela tiden vara närmare så att du kan hindra den från att ta det om den försöker. (Skillnaden mellan denna situationen är att det är min godispåse och jag säger bara att du inte får ta just nu.) Det gäller att vara på säkra sidan, misslyckande hos din sida får motsatt effekt och det blir en lek, ”vem kan ta godiset först”.

När hunden har slutat att försöka ta det, ge den en annan godisbit. Jag brukar variera, ibland får hunden den som jag sa kommandot gällande, ibland en annan. Det beror på att jag tänker att ifall den alltid får just den godisbiten, blir det en självklarhet att hunden och det kan bli att den tar det innan jag sagt att det är okej.

Fortsätt träna, se till att hunden verkligen förstår kommandot. Vissa kan tillsist lägga en godisbit på hundens nos. Detta har jag inte lyckats med då Trixie blir arg av det, istället lägger jag det på hennes tass, vilket går bra. Tänk på att träningen alltid ska vara rolig!