Hemsidan

På Yourdog kan du läsa om hur man lär in olika hundtrick:

ENKLA TRICK - bra trick att börja med att lära sin hund

AVANCERADE TRICK - kan ta längre tid och bygger ofta på andra trick.

KREATIVA TRICK - trick som man utför med ett föremål.

TÄNK PÅ - tips m.m. som kan göra att din trickträning går lättare

Viktigt under all trickträning:

- Bestraffa inte hunden.
- Träningen ska endast vara positiv och rolig.
- Ha tålamod!

Halta 2. Sluta vara godisjakt – bli trickträning

Trixie klarar nu att hoppa flera steg framåt på tre ben. Det kräver dock att jag håller i hennes tass, annars sätter hon direkt ner den.

Hur ska jag gå vidare?
Antar att jag dels måste fortsätta att träna på detta sätt så att hon känner sig mer säker på att stå och ta sig framåt på tre ben. Det gör att hon lättare gör rörelsen.
Samtidigt måste jag få henne att förstå att det är att hoppa på tre ben, som är det önskade beteendet. Det har hon inte fattat ännu. Nu tar hon bara sig fram så fort som möjligt på sina tre ben, så att hon får godiset. Detta måste jag ändra på, på något sätt…

Halta

För några dagar sedan sökte jag runt på youtube och kom över detta klippet:

Det fick mig inspirerad till att försöka lära Trixie att halta så fort jag kom hem (hur man bäst lär in det visas i videon)!

Jag tycker att det är ett häftigt trick eftersom en hund aldrig skulle bete sig så naturligt (förutom om den hade ont såklart), vilket även gör det till ett svårt trick! Hittills tycker jag att det har gått väldigt bra. Snabbare framåt i inlärningen än vad jag hade kunnat tro. Just nu tränar vi på att hon ska klara av att hoppa några steg framåt. Antar att detta är fasen under inlärningen som behövs läggas mest tid på…

Men vi får se hur det går att lära min gamla dam (som snart fyller 11 år) detta! Det får bli många och korta pass! Det är ju trots allt rätt jobbigt att stå på tre ben för en hund.

Annars måste jag säga att hon är otroligt lekfull och pigg för sin ålder! Leksakerna stökar ner hela vardagsrummet med sina grälla färger, men vad gör man inte för att försöka förhindra tristessen hos en hund som önskar att det snart blir vår så att hon kan vara ute mer och längre.

Nä nu ska vi köra ett litet pass till! Trixie ligger här bredvid och väntar. Jag gör en ny uppdatering ifall vi lyckas med tricket… annars kan ni antagligen räkna med att det gick åt skogen 😛

”Alla kan lyckas med allt” Eller?

Jag var idag väldigt sugen på att börja träna in tricket ”Krama” (hunden sitter ”surikat” och man ger den ett föremål mellan tassarna vilket den håller kvar)

Hur tror ni att det gick? Det gick inte alls kan jag berätta haha! Trixie hade alldeles för korta framben för att ens ha en chans till att kunna ”krama” om ett föremål. Nästa trick tack!

Jackan

Idag började vi träna på ett nytt trick- ”Jackan” (hunden drar av jackan/koftan av föraren som får hjälpa till med att hålla sina armar bakåt).
Det gick jättebra! 😀 Varför? Jo, av den enkla anledningen att hon redan kunde ett kommando för vad jag ville att hon skulle göra. Ordet ”Dra” hade hon koll på innebörden av. Det gick snabbt att få henne att börja bita tag i armmudden på jackan och sedan backa och dra tills den var av mig. Nu ska vi bara finslipa det, få rutin och göra så att hon utan anvisningar börjar dra av den andra jackarmen med.

Det är kul när det går så snabbt och enkelt (fast usch så tråkigt det hade varit om det alltid gjort det)!

Vad ska nästa utmaning bli?

Bästa freestyle cotte

Inser att jag har glömt att berätta att den bästa ”cotten” (Coton de Tuléar) på freestyle år 2012 var Trixie! Jag tycker det är mycket roligt och positivt att vår rasklubb uppmärksammar ”cottar” som tävlar i andra grenar än utställning! Kanske kan det också göra att fler vill testa på någon ny sport?

Jag undrar om det finns andra som tävlar med en ”cotte” i freestyle? Även om vi kanske inte hade någon konkurrens, så ÄR Trixie den bästa freestyle-cotten just nu och det är kul att få visa att det åtminstone finns EN! 😛  Hoppas att det snart blir fler som tävlar i freestyle med sina ”cottar” 🙂

Vad jag inte visste var att man, förutom uppmärksammandet i klubbtidningen, fick en rosett hemskickad. Gulligt av klubben!

2013-04-11 17.34.57

Såhär ser träningen ut

Kreativ trickträning

Jag har tränat på ett nytt trick den senaste tiden! Det började med att jag äntligen fick köpt en sådan här:

Dock insåg jag snabbt att det var för svårt för Trixie. Hon gillar inte att hålla föremål i munnen och vi skulle behöva träna på något lättare så länge.

Därför kom jag på iden med att låta henne lägga föremål i en burk. Jag började träna med pennor då det är något hon tycker är helt okej att ha i munnen.

Att lära in tricket har tagit rätt lång tid för oss men det går framåt. Nu förstår hon helt klart poängen, känner igen kommandot när jag säger det under träningen och verkar tycka det är rätt kul. Däremot behöver jag få henne till att bli säkrare, gå direkt fram till burken istället för till mig med föremålet och få bort att jag behöver peka mot burken.

Jag har också gått över till att träna med att hon ska lägga en av ringarna (från barnleksaken) i burken, så att hon ska bli van vid att träna med dem. Om vi kommer komma så långt att hon kan trä dem på pinnen vet jag inte men… men 🙂
Om du vill läsa mer noggrant hur jag lärde in tricket och få tips på hur du kan göra, se tricket Städa

Trixie

Jag har insett att jag hela tiden refererar till Trixie på denna hemsida, men det utan att ha berättat något om henne! Så tänkte att det var dags för det nu 🙂

Historien om henne börjar egentligen redan när jag var fem år gammal. Då föddes drömmen, hos mig, om att ha en hund. I stort sett varje dag satt jag och tittade i en hundbok, drömde och funderade över rasval. Efter tre års tjatande bestämde sig äntligen mina föräldrar för att ge med sig. Pga allergi i familjen beslöt vi oss för rasen Coton de Tuléar. Jag skulle beskriva rasen som pigg, frisk, lekfull, högljudd och med en stark flockkänsla.

Vår lilla valp fick namnet Trixie vilket var passande då jag hade planer på att lära henne många trick, och tävla och träna i agility. Efter några valp- och lydnads kurser gick vi flera agilitykurser. Även om agilityn var jätterolig, insåg vi efter några år att det kanske inte var vår grej. Vi blev aldrig riktigt bra på det och jag upptäckte att det fanns något som Trixie tyckte var roligare att göra – träna trick/freestyle.

När man har en hund med en sådan päls som Trixie har, blir det lockande att utföra mycket av aktiveringen inomhus. Under vinterhalvåret då det inte är lämpligt att träna agility fokuserade jag istället på att lära henne trick. Eftersom vi båda tyckte att trickträningen var så rolig, föddes tanken på att tävla i freestyle sakta men säkert fram.
DSC_2570_red600

I år (2013) fyller Trixie tio år. De senaste åren har vi fokuserar helt på trickträning och freestyle. Sommaren 2011 tävlade vi för första gången och vi vann. Efter det har det blivit några fler tävlingar men eftersom det inte anordnas vidare många (speciellt inte på acceptabla köravstånd för mig) har det inte blivit så mycket som jag önskat. Men det hindrar inte oss från att ha kul med att träna hemma nästan varje dag! Självklart betyder Trixie en massa för mig, hon har lärt mig hur mycket som helst och gett mig en massa glädje!

MyDog 2013

Nu kan jag berätta! Igår var en lång och mycket bra dag, började med uppstigning kl 4.40. Varför sätter alla hundtävlingar igång så tidig?

Trixie var pigg och glad under dagen. Det var första gången som hon varit inne på ett ställe som MyDog. Mycket nytt för henne att ta in, en massa hundar, mycket folk, konstig lokal och hon har aldrig gjort freestyle på ett sådant underlag tidigare. Det var bra att vi hade med hennes bur så att hon kunde känna sig lugn och trygg i den under timmarna innan starten. Samtidigt var jag noga med att hon skulle få ett grepp om miljön runtomkring. Gick runt utanför ringen med henne några gånger.

När vi kom ut på planen/scenen höll Trixie på att få ett av sina klassiska lekfnatt. Såhär ser dem ut:

Det får hon alltid när hon kommer ut på en stor öppen yta. Men hon förstod att jag inte ville att hon skulle göra det just nu och vi kunde utföra numret. Men eftersom hon var så otroligt pigg, glad och taggad hade hon svårt att kontrollera sig. Därför blev det inte mycket till bakåtsicksack (det är detta tricket).

Ändå måste jag säga att jag är nöjd! Vi kom dit för att ha kul – och det hade vi! Enbart känslan av att ha fått uppträda på stora scenen på MyDog är härlig! Trixie och jag hamnade på en 5e plats, med 23.27 poäng. Jag inser att vad vi behöver är större tävlingserfarenhet (detta var endast vår 4e freestyletävling) och jag måste säga att jag längtar efter att skaffa det! 😉 Är väldigt taggad på att tävla igen!

Det enda positiva med att ha avklarat tävlingen är att jag nu kan fokusera på träningen av trick 🙂

Glad igen

Har idag varit hos veterinären med Trixie och hennes tand. Hon såg inget problem i att jag skulle tävla då det inte var en infektion och Trixie inte verkade ha besvär av den. Dock ska den dras ut nästa vecka. Men vi kommer kunna tävla (så länge Trixie mår lika bra på fredag) och det är så klart kul. Så nu blir det att sätta sig och kolla igenom numret en massa gånger och träna Trixie lite mer. Skriver så snart jag har möjlighet att berätta hur det gick på tävlingen! 🙂