Hemsidan

På Yourdog kan du läsa om hur man lär in olika hundtrick:

ENKLA TRICK - bra trick att börja med att lära sin hund

AVANCERADE TRICK - kan ta längre tid och bygger ofta på andra trick.

KREATIVA TRICK - trick som man utför med ett föremål.

TÄNK PÅ - tips m.m. som kan göra att din trickträning går lättare

Viktigt under all trickträning:

- Bestraffa inte hunden.
- Träningen ska endast vara positiv och rolig.
- Ha tålamod!

Hoppa upp i famn

Detta är hund och ägarrelationens trygghetsövning, väldigt mycket lik den då man ska falla bakåt och ens vän/kollega/partner ska fånga en.

Enligt mig detta det allra svåraste trick man kan lära sin hund. Det beror varken på att det består av flera olika trick eller konstiga onaturliga rörelser för hunden, utan endast för att det är ett läskigt trick att utföra.

Tricket går ut på att du ska stå upp och hunden ska kunna hoppa upp så att du kan fånga den.

Tänk på att det kommer ta lång tid att träna in.
Detta är inget trick som alla hundar kan utföra. Vissa hundar har för grov kroppsbyggnad för att kunna göra ett tillräckligt högt hopp och andra är helt enkelt för tunga och stora för dig att fånga. Exempel på raser som inte är lämpade är t.ex. Bulldog och Grand danois.

Så här gör du för att lära in det:
Det är viktigt att börja på låg höjd. Med en mindre hund kan det vara lämpligt att börja med att sitta på en pall. Hunden ska hoppa upp i ditt knä. Det är svårt för den med tanke på att den ska landa på benen. Det är varken ett platt eller stabilt underlag. Ha på dig tighta byxor, så att hunden inte hoppar upp på vad den tror är ben men som visar sig endast vara tyg. Ha inte heller ett material på byxorna som är halt. Sitt långt ut på pallen, med benen ihop så att det blir att hunden snarare springer upp för dina ben än att den landar på dem. Ta tag i hunden direkt när den kommer upp så att den inte känner att den kommer ramla ner. Ge den godis och beröm! Fortsätt träna och gå inte för fort fram. Höj till att låta hunden hoppa upp i ditt knä (egentligen ”springa uppför benen”) när du sitter i t.ex. en fåtölj. Det är inte i möbeln hunden ska hoppa upp, utan i ditt knä (alltså inte sätta en tass på den). Du kan sedan stå i träningsställningen ”stolen”. Om du har en tyngre hund, kan den vara bra att ha något att landa på t.ex. en soffa bakom så att du inte ramlar av hundens tyngd. Stå mer och mer rakt upp (du kommer aldrig kunna stå helt rakt upp).

Var säker på att du alltid kommer kunna fånga hunden. Om du misslyckas kommer all träning att gå förlorad, hunden kommer tappa förtroende för dig och det finns även en risk för att den skadar sig. Därför är det även viktigt att komma ihåg att inte be hunden att göra tricket när den är trött eller när den ska hoppa från ett halt underlag. Utför det alltid på ett tryggt och säkert sätt!