Städa

Detta trick går ut på att hunden ska hämta ett/flera föremål som den ska gå och lägga i/på något annat. Exempelvis gå och lägga en leksak i en burk.

Steg 1: Ju närmare burken hunden släpper föremålet desto större chans är det att det hamnar i det. Börja därför med att låta hunden få några godisbitar i burken så att den ej tycker det är läskigt att stoppa ner huvudet i den.

Steg 2: Ge föremålet till hunden. Sätt burken framför den. Säg kommandot du vill använda för tricket, exempelvis ”städa” och säg direkt efter ”loss” (om hunden kan det kommandot). Belöna hunden. Eventuellt kan du fortsätta att ge hunden godiset i burken även under steg 2, se bara till att hunden inte blir beroende av det, t.ex. börjar slicka och leta i burken.

Steg 3: Efter att ha tränat på steg 2 ett tag, kan du börja låta hunden vara något steg ifrån burken. Fortsätt att öka avståndet.
Du kan göra så att du håller handen i burken om den är van vid att lägga saker som den apporterat i din hand. Om du göra detta tänk på att så snabbt som möjligt jobba bort det.

Steg 4: Lägg till att hunden först får springa och hämta föremålet innan den lägger det i burken.

Steg 5: Träna att du själv är längre och längre ifrån burken.
Under steg 3 – 5 har du så klart fortsatt att använda dig av kommandot.

DSC_4058_oldstyle_minskad