Rulla runt

1: Säg till hunden eller få den att lägga sig ner (ifall den inte kan ”ligg” sedan tidigare).

2: Locka hunden med godis så att den behöver vrida på huvudet för att försöka nå den. Hela kroppen kommer vridas med i rörelsen och tillsist ”välter” hunden över på sidan. Belöna. Det kan vara bra att träna på ett mjukt underlag.

3: Du fortsätter att locka vovven så att den rullar över på rygg, efter det över på andra sidan och tillsist tillbaka i vanligt ligg. Belöna.
Belöning: Under ”rullningen” tycker jag du ska berömma med rösten, då vet hunden att den ska fortsätta försöka ta godiset. Repetera vid flera tillfällen.

4 Kommandot: Lägg till kommandot när hunden gör det utan större svårigheter. Säg det undertiden som hunden rullar runt. Efter ett tag kan du börja säga kommandot lite tidigare. Först säger du det när hunden precis börjar rulla runt. Sedan precis innan den gör det och tillsist blir det ett fungerande kommando. Om hunden inte förstår när du säger kommandot, får du backa ett steg och säga det medan hunden rullar runt.

5 Tecken: Du kan börja försöka minska ner din handrörelse efter ett tag då hunden lärt sig att känna igen tricket. Målet är att du inte ska behöva göra något tecken alls.

Kom ihåg:
– Det kan vara bra att träna det på ett mjukt underlag.
– Belöna hunden för dess arbete.
– Lycka till 🙂

Min erfarenhet:

Min hund har slutat vilja rulla runt inomhus då hon verkar tycka att det är obehagligt att göra det på golv. Om så är fallet tänker jag inte pressa eller locka henne till att göra det ändå. Träna utomhus och tvinga ingen hund att rulla runt. Däremot är det inte samma sak om en hund är svår att få att rulla runt i början av träningen. Att rulla över på sidan ser de flesta hundar inte som en fördel (de hamnar i en undergiven ställnig) och det kan ta ett tag innan de förstår att det beteendet är önskat och tills de vågar slappnar av tillräckligt för att göra det.