Freestyle

När du lärt din hund några trick, kan du sätta ihop dem – och plötsligt har du freestyle!
Nu undrar du kanske vad det är? Jo, freestyle är en relativt ny hundsport i Sverige som växer snabbt.

Freestyle går ut på att man utför flera konster direkt efter varandra i takt till musik. Tricken blir till rörelser i en dans. Till en valfri låt bygger du upp en koreografi. Freestyle är väldigt fritt, vilket gör det mycket kreativt och möjligt för alla att träna. Vare sig du har en lugn hund, pigg och rörlig, en som kan många trick eller endast få, en stor stor eller liten hund, utställningschampion eller blandras – så kan ni träna och tävla i freestyle.

På tävling får man inte ge någon belöning i form av godis eller leksak, däremot får man belöna hur mycket som helst med rösten. När du tränar för tävling, är det viktigt att tänka på hur publiken kommer uppleva tricken, att koreografin är anpassad till musiken och att ni ska ha utstrålning.

DSC_9648_mini_800xp

Oavsett om du har som mål att tävla, eller inte, är freestyle en jättebra aktivering. Kontakten mellan dig och din hund ökar och hunden får mental och fysisk träning. Framförallt är det mycket kul att utföra!

Såhär skapar du ett freestyle nummer:
1 Lär in rörelser (trick)
2 Välj musik och temat för ert nummer (utefter hundens personlighet och tempot den utför tricken i)
3 sätta ihop rörelserna till en koreografi som är anpassad till musiken
För att tävla ska du dessutom:
4 Kolla igenom reglerna för tävling (se länk till höger)
5 Anmäla dig på hundaktiv.se (länk till höger)

Oavsett vilken nivå ni är på, testa att utföra tricken som en dans. Om du kan dansa med en annan människa, varför inte med din hund?

Tips: Kolla runt på youtube. Det finns massor av klipp på freestyle att se som är inspirerande och underhållande!