Freestyle

Freestyle börjar med att man lär sin hund olika trick, som att t.ex. dansa på bakbenen, gå sicksack mellan dina ben, hoppa igenom dina armar, backa, snurra runt m.m. När hunden kan flera trick gör man en koreografi till musik, där man sätter ihop tricken så att det blir som en sammanhängande dans. Du kan anpassa mycket när du gör koreografin, så att det passar din hund. Saker som tempo på musiken, val av rörelser och längden på numret. Det finns dock ramar att hålla sig inom, t.ex. i första och andra klass finns det obligatoriska moment (trick). Du kan också låta ditt nummer ha en handling där man berättar en historia. Tanken med sporten är att den ska symbolisera samarbete och glädje mellan hund & förare. Freestyle drar ofta mycket publik, och det är väldigt underhållande att kolla på, men självklart även att utföra 🙂

Freestyle kommer från USA och Kanada. I början var det bara pausunderhållning på större utställningar. Man ville genom uppvisningarna locka ungdomar till att börja träna lydnad med sina hundar. Men idag är sporten mycket mer än pausunderhållning, det är väldigt många som träna freestyle och det blir bara fler och fler, på många klubbar kan du gå kurser i freestyle, och sedan 2007 kan du även tävla officiellt i freestyle. Man kan köra freestyle i lite olika varianter. Par (två personer med varsin hund), lag ( tre eller fler med varsin hund), brace (en person med 2 eller fler hundar).

Lite småfakta:
-När man tävlar så får man inte ha med godis eller någon annan belöning in på plan. Men däremot kan man ha med föremål under nummret (som inte är belöning).
-Klär man ut sig, eller har någon slags passande kläder får man extra poäng för det.
-heelwork är en annan hundsport som väldigt lik freestyle, men i heelwork är det ändast fotgående i olika positioner
-det finns tre olika klasser i freestyle, där klass III är svårast

Vill du ha tips på freestyle-trick så kolla på vovve-tricks (som också är under Hundar).

Redan när Trixie var unghund/valp började vi smått träna in några trix, som används i freestyle. Självklart började vi med vanliga sitt, och inkallning och stanna. Men Trixie var inte gammal när hon första gången dansade på bakbenen. Efter det har det bara rullat på, med trix efter trix. Det är alltid en härlig känsla när man ser framstegen när man håller på att lära in ett nytt trix.

Än så länge har vi inte tävlat i freestyle, men jag hoppas på att få göra det någon gång. Det är ett litet mål för oss, iallafall att tävla på en ”godistävling”. Där det hakar upp sig för mig är att få till en koreografi och till och med att välja låt. Problemet är egentligen bara att jag har för höga krav och vill få det perfekt, vilket är lååångt ifrån lätt.