Coton de Tuléar

Här kommer lite faka m.m. om rasen Coton de Tuléar.

Rasen tillhör gruppen sällskapshundar och beskrivs som glad, stabil och mycket sällskaplig mot människor och andra hundar. Den anpassar sig perfekt till alla sorters livsstilar. Man känner igen en Cotte på pälsen som rasen fått sitt namn efter (coton= bomull).  Rasen kallas ofta för Coton/Cotte. Hemlandet är Madagaskar. Den första Cotten kom till Sverige så sent som 1991. Antalet har stadigt vuxit och idag finns det fler än 2000 cottar i Sverige.

Cottar ska igentligen endast vara vita, med möjligtvis lite färg på öronen. Pälsen är fluffig, lång och bomullsliknande och kräver en hel del pälsvård. Men pälsen har ingen underull och det gör rasen allergivänlig (vissa men inte alla tål rasen).

Historia 
När rasen kom till Europa (1900-talet) följde en historia om rasens uppkomst med. Den berättar att ett skepp förliste utanför Madagaskars kust. På skeppet fanns det små vita hundar, som hade som uppgift att jaga råttor. Hundarna var dem enda som överlevde genom att simma iland till Madagaskar (kring staden Tuléar) och bosätte sig där. I början levde dem som vildhundar innan dem tämjdes och kom att användas som vakthundar (hmm.. skälla?? ;P ) och vallhundar. När de vallade boskapen fram till en flod, så kom deras egenskaper till nytta- nämligen att kunna hoppa rakt upp i luften och sedan snurra ett helt varv. Då lockade dem till sig krokodilerna upp på land och sedan iväg bort från boskapen, som fick dricka och sedan gå över floden ifred. Senare ansågs den vara en ”hund för högstående personer” och det var långt ifrån alla som fick äga en coton.

Eftersom man inte avlat så hårt på rasen och så är den väldigt frisk. Dessutom skulle jag tro att det blev en naturlig gallring bland hundarna när de agerade som ”krokodil lockbete”. Då strök de svaga med och det var främst de snabba och friska generna som fördes vidare. 

Själv skulle jag säja kortfattat att rasen är väldigt glad, lekfull, social, vaksam, lite ”vaktiga” och anpassar sig perfekt till sin omgivning. En härlig ras!