Agility

Jaha, då var det dags att berätta om hundsporten agility!

I agility ska hunden ska ta sig runt en hinderbana på kortast tid och med så lite fel som möjligt. Hundens förare springer med och visar vägen. Hinder som ingår i agility är: hopphinder, balans, gungbräda, A-hinder, däck, tunnel, slalom, bord, säck, mur och långhopp. Alla hinder är inte med i alla banor och hindrens ordning skiftar.

Hundarna är uppdelade i 3 storleksklasser, small, medium och large och tävlar endast mot andra hundar inom samma storlek. Det finns även tre ”svårighetsklasser” klass l, klass ll och klass lll. Alla tävlande börjar i klass l och flyttas sedan upp till ll efter det till lll (som är svårast). Man delar även in agility i hoppklass och agilityklass. Skillnaden är att i hoppklassen är inte balandshindrena med.

När man tränar agility bygger man mycket på relationen med sin hund och ens sammarbete. Hunden ska förstå vad föraren menar med sin handling, och föraren ska göra så att det blir så tydligt som möjligt för hunden. Dessutom har man väldigt kul ihop! Det märks tydligt att de flesta hundar älskar att köra agility, fart och fläkt passar många och att också få en massa beröm gör det inte sämre! 😀